Vishaak knopen - Bind je haak aan de lijn!

Vishaak knopen – bind je haak aan de lijn!

Als fanatiek visser is er één ding dat mij vooraf altijd frustreerde: een vishaak knopen. Een klein maar erg belangrijk onderdeel van het vissen en iets waar ik zelf de eerste keren telkens mee tegen de lamp liep. Iedere visser herkent het wel, heb je eindelijk een monstervis gehaakt maar verspeel je deze vanwege een slechte knoop. Het vastbinden van de haak aan de lijn kan een vervelend klusje zijn als je dit niet een paar keer goed geoefend hebt. In deze post wil ik jullie kennis laten maken met twee makkelijke knopen die je vrijwel altijd kunt toepassen om je haak aan de lijn te knopen!

Haakknopen

Iedereen die weleens in een hengelsportzaak is geweest heeft het ongetwijfeld gezien, haken zijn er in allerlei soorten en maten en welke knoop je gebruikt hangt erg af van welke soort haak je kiest. Deze keuze maak je op basis van de grootte en de soort vis. Voor een snoek kun je bijvoorbeeld dreggen gebruiken terwijl dat voor een karper niet zal werken. Het is belangrijk om een goede knoop te kiezen voor de vissoort die je wilt vangen. Anders is de kans dat je deze kwijtraakt groter en dat wil niemand. Ik zal twee verschillende manieren laten zien om je vishaak aan de lijn te knopen, welke mijn vader mij vroeger heeft geleerd toen ik voor het eerst begon met vissen! Een paar keer oefenen en je hebt nooit meer problemen met het knopen van de haak aan je vislijn.

De halve bloedknoop:

Deze knoop is erg goed om de vishaak aan je lijn te knopen maar je kan hem ook gebruiken om twee stukken lijn met elkaar te verbinden. Doordat je de lijn door het oog van de draad steekt is het de lijn en haak makkelijk vast te houden tijdens het knopen. Aan de hand van een stappenplan en foto’s zal ik uitleggen hoe je de halve bloedknoop kan gebruiken om de vishaak aan je lijn te binden.

Stap 1

Steek je de vislijn door het oog van de haak. Zorg hierbij dat je aan de linkerkant ongeveer tien centimeter aan vislijn over hebt. 

De eerste stap is op de foto voltooid. Het draad is door het oog van de naald gedaan.

Stap 2

Pak de haak in je hand en leg je wijsvinger op het oog van de haak. Maak een lus door het losse eind minimaal 5 keer om de vislijn heen te draaien. Je hebt dan een ‘waterdruppel’, zoals op onderstaande foto. 

Ik heb de haak in mijn hand en wijsvinger op het oog van de naald. Er is een lus ontstaan door losse eind vijf keer om de vislijn heen te draaien.

Stap 3

Haal het uiteinde van de vislijn achterlangs door de ‘waterdruppel’.

Het uiteinde van de vislijn is door de lus gehaald.

Stap 4

Maak de knoop eerst vochtig met wat speeksel. Hierdoor voorkom je beschadiging en glijdt de knoop makkelijk dicht. Trek vervolgens zacht aan de haak én de vislijn. Belangrijk hierbij is dat het uiteinde van de lijn niet door de lus gaat. Dit kun je voorkomen door het uiteinde tussen je tanden te nemen en vervolgens tegelijk aan de haak en lijn te trekken. 

Er wordt zacht aan de haak én vislijn getrokken zodat de knoop rustig dicht glijdt.

Stap 5

Wanneer je de knoop goed hebt aangetrokken, heb je onderstaand resultaat! Knip als laatste het uitstekende stuk vislijn af.

De knoop is aangetrokken en de haak zit aan de vislijn vast. Het overbodige draad ligt klaar om eraf geknipt te worden.

De Snell knoop:

Deze knoop is zeer geschikt voor haken met en zonder oog. Wanneer je een vishaak met oog knoopt maak zorg je ervoor dat je begint met de vislijn door het oog van de haak te steken. Dit is in principe hetzelfde als bij de halve bloedknoop maar er is ook een groot verschil. Bij de halve bloedknoop zit de knoop uiteindelijk boven op het oog van de haak en bij de Snell knoop aan de onderkant waardoor de haak als het ware in de knoop hangt. Ik had op het moment van schrijven alleen haken mét oog, daarom heb ik om de Snell knoop aan jullie te laten zien ook een haak met oog gebruikt.

Stap 1

Pak de haak en vislijn op onderstaande manier vast. Zorg ervoor dat je weer ongeveer tien centimeter aan vislijn over hebt. 

Ik heb de haak tussen duim en wijsvinger samen met de vislijn, die recht langs de haaksteel loopt.

Stap 2

Maak een lus door het uitstekende stuk vislijn ook tussen de vingers te nemen.

Ik heb de haak nog steeds tussen duim en wijsvinger. Er is een lus ontstaan doordat ik het uitstekende stuk lijn tussen de vingers heb gepakt.

Stap 3

Draai het uiteinde van de lijn zes maal om de lijn én haak heen. 

Het uiteinde van de vislijn is zes keer om de haaksteel en vislijn gedraaid.

Stap 4

Steek vervolgens het uiteinde van de lijn door de gemaakte lus heen

Het einde van de vislijn is door de lus aan de onderkant van de haaksteel gehaald.

Stap 5

Maak de knoop wederom vochtig om beschadiging van de lijn te voorkomen. Trek wederom zacht aan de haak én vislijn. 

De knoop is vochtig gemaakt en wordt zacht aangetrokken door zachtjes aan de vislijn en haak te trekken.

Stap 6

Als resultaat heb je onderstaande knoop, knip het uitstekende stukje vislijn af. 

Je ziet dat de bledknoop onder het oog/bledje op de haaksteel zit waardoor de vishaak vast zit. Het uitstekende stukje vislijn kan afgeknipt worden.

Andere visserijknopen: 

Er zijn veel verschillende soorten visserijknopen die allemaal hun goede en slechte eigenschappen hebben. De meeste knopen zijn breed toepasbaar op verschillende soorten visdraad en voor verschillende taken. Buiten knopen om een vishaak aan de lijn te bevestigen zijn er ook knopen om kunstaas, wartels en twee lijnen aan elkaar vast te binden. Hieronder zal ik een aantal breed toepasbare bekende knopen toelichten. 

De Palomar knoop

De Palomar knoop wordt gezien als een van de beste en meest gebruikte knopen. Het knopen zelf is erg gemakkelijk en iedereen heeft het binnen de kortste keren onder de knie. Daarnaast is de knoop breed toe te passen en behoudt de lijn vrijwel al zijn kracht. Er kunnen haken mee aan de lijn geknoopt worden maar ook aas en wartels. 

De clinchknoop

De clinchknoop is een breed toepasbare knoop. Je kan er kunstaas mee vastknopen maar ook wartels en aas. Daarnaast is deze ook met bijna iedere soort vislijn te gebruiken. Er wordt gezegd dat deze qua kracht iets onder doet voor de Palomar knoop. 

De chirurg knoop

De chirurg knoop is misschien niet een knoop die je na de eerste keer al onder de knie hebt maar toch zeer geliefd bij vissers. De knoop wordt niet gebruikt om een vishaak te knopen maar voor twee stukken vislijn. Het voordeel van deze visserijknoop is dat er vislijnen van verschillende materialen en diktes aan elkaar geknoopt kunnen worden zonder dat er kracht van de knoop verloren gaat.

Tips vishaak knopen

  • Bij het knopen van je vislijn aan de haak is het een aanrader om je knoop te bevochtigen met wat speeksel voordat je deze strak trekt. Hiermee zorg je ervoor dat de vislijn bij het aantrekken van de knoop niet beschadigd en soepel sluit. 
  • Trek de knoop niet te hard en snel aan. Hiermee kan je lijn beschadigen en ervoor zorgen dat de wikkelingen van je lijn niet meer op volgorde zitten. Wanneer de wikkelingen niet op volgorde zitten zal de knoop een deel van zijn kracht verliezen en is de kans dat de lijn breekt groter.
  • Test de knoop! Je kan de haak ergens aan vast maken en een keer aanslaan. Een paar flinke rukken aan de haak en lijn zou ook voldoende moeten zijn!

Conclusie

Om vishaken aan de lijn te knopen hebben vissers tegenwoordig keuze uit een groot aantal knopen met ieder voor- en nadelen. Ik zou aanraden om zelf veel knopen te oefenen en uit te proberen. Hierdoor kom je erachter welke knopen jij makkelijk vindt om te leggen en of deze geschikt zijn voor jou als visser. Uiteindelijk is persoonlijke voorkeur erg belangrijk. Ik hoop dat ik jullie met dit artikel heb kunnen helpen met het knopen de haak aan je vislijn door de snell knoop en halve bloedknoop met foto’s uit te leggen. Daarnaast zijn er in het algemeen een aantal tips waar iedere visser zijn voordeel mee kan doen:

  • Bevochtig de knoop met wat speeksel voor je deze vast trekt
  • Trek de knoop niet te hard en snel aan
  • Test de knoop voor je gaat vissen

Dennis

Dennis is a fishing enthusiast and writer at Cachos. He has experience in saltwater fishing as well as freshwater fishing and has been fishing for the best part of 15 years.

Related Posts

Soorten werpmolens – Welke is geschikt voor jou?

Soorten werpmolens – Welke is geschikt voor jou?

Vaak zal je er niet bij stilstaan als je een grote vis aan de haak hebt maar je hele vistuig hangt uiteindelijk aan je werpmolen en is dus erg belangrijk. Toch heb ik het gevoel dat er niet altijd genoeg wordt stilgestaan bij alle soorten werpmolens en welke nou het...

Hoe ruikt een vis? – De 5 vragen over het reukvermogen van vis!

Hoe ruikt een vis? – De 5 vragen over het reukvermogen van vis!

Afgelopen week stuitte ik op mijn vissende buurjongen terwijl ik met de hond aan het wandelen was. Ik stopte om een praatje met hem te maken. Tijdens het gesprek toen hij zijn lokaas uitgooide vroeg hij mij: ‘Hoe ruikt een vis eigenlijk en hebben ze dan ook een...

Leuke en interessante visfeiten!

Leuke en interessante visfeiten!

In deze post geven we je een aantal leuke en interessante visfeiten. We weten allemaal dat vissen zwemmen, dat ze kieuwen hebben en dat er veel verschillende soorten vis zijn. In deze post zal je geen van die belachelijk voor de hand liggende feiten vinden die alleen...

Kajakvissen of bootvissen – Volledige vergelijking

Kajakvissen of bootvissen – Volledige vergelijking

In dit artikel vergelijken we kajakvissen en bootvissen en zien we welke er bovenaan komt te staan als ze tegenover elkaar worden gezet! Wanneer je wilt vissen op een rivier, meer of in de oceaan, is het vissen vanuit een boot of kajak een geweldige manier om je...

Comments

0 Comments