Leuke en interessante visfeiten

Leuke en interessante visfeiten!

In deze post geven we je een aantal leuke en interessante visfeiten. We weten allemaal dat vissen zwemmen, dat ze kieuwen hebben en dat er veel verschillende soorten vis zijn. In deze post zal je geen van die belachelijk voor de hand liggende feiten vinden die alleen maar zijn toegevoegd voor de opvulling van de post! Visfeiten zijn erg leuk en laten je makkelijk een gesprek starten met andere visliefhebbers. Dit is echter alleen het geval als ze interessant en uniek zijn. Hoewel we niet kunnen beloven dat je al deze feiten nog niet kent, hebben we zeker ons best gedaan om je wat interessante informatie aan te bieden om van te genieten. Als je van vissen houdt dan is deze post er een die je niet mag missen!

Feit 1: De snelste vis ter wereld

De zeilvis wordt beschouwd als de snelste vis ter wereld en is een gewaardeerde vangst onder de vissers. Hij is gemeten met snelheden van meer dan 68 mijl per uur, wat veel sneller is dan andere vissen in de oceaan. Enkele andere extreem snelle vissen zijn de zwaardvis, de marlijn en de wahoo, die allemaal met een snelheid van meer dan 80 km per uur zijn geklokt!

Deze snelle vissoorten zijn vaak zeer gewild bij visliefhebbers. Er zijn ook tal van viswedstrijden die zich uitsluitend richten op deze snelle vissoorten. Veel van deze soorten staan echter op de lijst van bedreigde vissen. We raden altijd aan om deze lijst te controleren voordat je gaat vissen, en om te werken op basis van catch & release, tenzij je op een soort vist waarvan er teveel vissen in de wateren zijn. (zoals het geval is met bepaalde invasieve soorten).

Feit 2: De grootste vis ooit gevangen

De grootste vis die ooit is gevangen was een grote witte haai die meer dan 1200 kg woog! Hij werd gevangen voor de kust van Australië en werd binnen een uur binnengehaald, stel je voor! Andere interessante grote vangsten waren een enorme tijgerhaai in Australië, en een Groenland haai in Denemarken, een zeer zeldzame haai die ook de langst levende haai is die we kennen. Marlijn en tonijn behoren tot de grootste “niet-haaienvissen” die ooit zijn gevangen.

Hoewel het misschien leuk lijkt om zo’n grote vis te vangen, en het zeker zou zorgen voor een spannende ervaring, is het niet aan te raden om achter zo’n grote vis aan te gaan, tenzij je aanzienlijke ervaring hebt, een goede boot en meerdere mensen om je te helpen de vis binnen te halen en weer los te laten na het vangen ervan. Er zijn ook veel soorten die je helemaal niet zou moeten vangen omdat ze bedreigd zijn, dus wees voorzichtig met diepzeevissen!

Een grote witte haai

Feit 3: Unieke vistechnieken

Er zijn een aantal zeer ongebruikelijke methoden die worden gebruikt om vis te vangen over de hele wereld. Verschillende vreemde visvallen zoals emmervissen zijn zeer effectief bij het vangen van bepaalde soorten vis, en ze vereisen geen hengel en werpmolen. Er zijn ook methoden die gebruik maken van soda en tandpasta om de vis te verstikken, evenals vissers die gebruik maken van dieren zoals aalscholvers en otters om de vis voor hen te vangen!

Deze methoden worden over het algemeen gebruikt door mensen die de vis nodig hebben om te overleven. Als je een visser bent, blijf je waarschijnlijk trouw aan je hengel en vismolen. Dit is meestal het beste, omdat het hun omgeving niet zo veel schade toebrengt en je de vis kunt loslaten nadat je hem hebt gevangen. Als je meer wilt weten over visstijlen en welke geschikt is voor jou, bekijk dan ook de post ‘Visstijlen – Welke stijl is geschikt voor jou?‘ eens.

Feit 4: Beroepsvissers bestaan!

Niet alleen zijn er veel commerciële vissers, maar er zijn ook professionele sportvissers (& -vrouwen). Viswedstrijden kunnen veel geld opleveren voor professionele visliefhebbers en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.

Niet alle competities zullen je grote prijzen opleveren, maar het is altijd leuk om deel te nemen aan een lokale competitie. Zo kan je andere visliefhebbers in jouw buurt leren kennen en leren van mensen met meer ervaring.

Feit 5: De gevaarlijkste wateren

Over wat de gevaarlijkste viswateren zijn wordt hevig gedebatteerd, vooral omdat veel illegale commerciële vissers niet worden gecontroleerd zoals commerciële visserijbedrijven in de VS of de EU. Dit maakt het erg moeilijk om te controleren hoeveel mensen er sterven tijdens deze visreizen.  De commerciële visserij is een van de gevaarlijkste banen ter wereld, met duizenden bekende sterfgevallen per jaar. De wateren van Alaska worden vaak genoemd als de gevaarlijkste, maar er zijn veel regio’s in Azië waar de illegale visserij niet wordt gecontroleerd. Gezien de slechte omstandigheden kunnen deze wateren nog dodelijker zijn. Voor recreatieve visliefhebbers zijn de Grote Meren, de Mekong en de Oostkust van Australië enkele van de wateren die vaak worden genoemd.

De Mekong rivier

Feit 6: Meest gevaarlijke vissen

Enkele van de gevaarlijkste vissen om te vangen zijn haaien, tijgervissen, meervallen, marlijn/zeilvissen en vrijwel alle andere grote vissoorten. De echte gevaren zijn echter te vinden in het ondiepe. Steenvis, pijlstaartroggen en elektrische palingen zijn enkele van de vissoorten die de grootste bedreiging vormen voor mensen die vissen, afhankelijk van de locatie. Door ervoor te zorgen dat je weet waar je naartoe gaat en wat voor soort wilde dieren je daar kan aantreffen, is het mogelijk om veel risico van het vissen beperken. De hobby is niet al te gevaarlijk, en wanneer dat wel het geval is, komen de gevaren over het algemeen niet van wat aan je vislijn zit, maar van andere factoren, zoals het weer, je voorbereiding, de omgeving, of andere dieren in het wild.

Feit 7: Zeldzaamste vis

Hoewel het moeilijk is om te zeggen wat de meest zeldzame vis is, zijn er een paar sterke kanshebbers. Voorbeelden hiervan zijn de Sakhalin-steur, de sierlijke sleeperray en de Reuzenbekhaai. Veel van deze soorten zijn bijna uitgestorven, of er is heel weinig over bekend. We raden onze lezers altijd aan om de lijst met bedreigde diersoorten te bekijken voordat je op bepaalde soort gaat vissen. Hierdoor ben je er zeker van dat je de juiste actie kan ondernemen als je een vis aan de haak hebt die als bedreigd wordt beschouwd.

Feit 8: Een klein brein!

Vissen hebben verrassend kleine hersenen in vergelijking met de rest van hun lichaam. Hun hersenen zijn meestal ongeveer 1/15 van de grootte van de hersenen van een ander dier van ongeveer dezelfde grootte. Er zijn enkele interessante onderzoeken geweest die aangeven dat de hersengrootte tot op zekere hoogte afhankelijk is van de omgeving waarin de vissen leven. Dat gezegd hebbende, er zijn ook sommige vissen die veel slimmer zijn dan andere. De enorme diversiteit maakt vissen, en vissen als dieren in het algemeen, zo interessant.

Feit 9: Vriesbestendige vis

Vissen zijn een van de weinige diersoorten op deze planeet die kunnen gedijen in zeer koude omgevingen. Als je wilt weten hoe het ijsvissen gaat lees dan ook eens onze posts over ‘Ijsvissen met een flasher‘ & ‘Ijsvissen met een tip-up‘. Je kunt vissen in bijna alle wateren ter wereld vinden, en ze kunnen zelfs op zeer grote dieptes in de oceaan, waar bijna geen licht is, overleven.

Vissers op het ijs, klaar om te ijsvissen

Feit 10: Vissen kunnen vliegen en op het land leven

Er zijn zowel vliegende vissen als vissen die lange tijd op het land kunnen overleven. Vliegende vissen kunnen over redelijk lange afstanden glijden, en vissen zoals de noordelijke slangenkopvis kunnen lucht inademen en gedurende lange tijd op het land leven in vergelijking met andere vissen.

Feit 11: Vissen zijn vaak invasieve dieren

Vissen zijn over het algemeen vaak invasieve soorten. Over de hele wereld zijn er vissoorten die schade aanrichten aan het natuurlijke ecosysteem waarin ze terecht zijn gekomen. Koraalduivels, wandelende meervallen en de noordelijke slangenkopvissen zijn slechts enkele van de vissoorten die problemen veroorzaken in gebieden waar ze zijn geïntroduceerd. In water levende dieren hebben de neiging om een ​​zeer grote impact te hebben op een ecosysteem en invasieve soorten kunnen daarom grote schade aanrichten aan de biodiversiteit van een meer of riviersysteem.

Conclusie

Hopelijk waren dit leuke en interessante visfeiten voor jou om te lezen en hebben ze je iets geleerd om mee te nemen op je volgende vistrip! We gaan dit bericht regelmatig bijwerken met nieuwe leuke visweetjes, dus mocht je zelf nog suggesties hebben laat het ons dan weten! Je kunt je visfeiten achterlaten in de reacties en we zullen proberen ze toe te voegen aan het artikel wanneer we een update plaatsen!

Catchos Team

Related Posts

Vishaak knopen – bind je haak aan de lijn!

Vishaak knopen – bind je haak aan de lijn!

Als fanatiek visser is er één ding dat mij vooraf altijd frustreerde: een vishaak knopen. Een klein maar erg belangrijk onderdeel van het vissen en iets waar ik zelf de eerste keren telkens mee tegen de lamp liep. Iedere visser herkent het wel, heb je eindelijk een...

Hoe ruikt een vis? – De 5 vragen over het reukvermogen van vis!

Hoe ruikt een vis? – De 5 vragen over het reukvermogen van vis!

Afgelopen week stuitte ik op mijn vissende buurjongen terwijl ik met de hond aan het wandelen was. Ik stopte om een praatje met hem te maken. Tijdens het gesprek toen hij zijn lokaas uitgooide vroeg hij mij: ‘Hoe ruikt een vis eigenlijk en hebben ze dan ook een...

Tips voor het zeevissen! – De beste tips op een rij

Tips voor het zeevissen! – De beste tips op een rij

Vissen in zoutwater kan heel spannend zijn, vooral als je weet wat je doet en dus een goede kans hebt om iets te vangen. De open oceaan zit vol met interessante vangsten, maar ook met immense reuzen, en dat maakt het zo leuk om te vissen. In deze post vindt u een...

Schoonmaken van forel – Zo doe je het!

Schoonmaken van forel – Zo doe je het!

Er zijn weinig dingen op de wereld waar je zo’n zelfvoldaan gevoel van krijgt als het verbouwen of vangen, schoonmaken en bereiden van je eigen eten. Je kan bijvoorbeeld ook je eigen fruit en groentes kweken als hobby. Er is alleen nog iets veel beters, iets waar ik...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *