Wat eet forel? – Een volledig overzicht

Forel is een gewilde vissoort voor visliefhebbers en is een van de meest voorkomende vissoorten waar men op vist. Er zijn echter veel verschillende soorten forel, en ze eten een hoop verschillende soorten voedsel. Dus, wat eet forel? In de post zullen we deze vraag gaan beantwoorden!

Samenvattend:

Forellen eten veel verschillende soorten voedsel, variërend van insecten en wormen tot kleine vissen, zoogdieren en schaaldieren. Verschillende soorten forel eten verschillende prooidieren, dus het is niet mogelijk om een ‘one-size-fits-all’ antwoord te geven op deze vraag. 

Als je binnenkort op forel gaat vissen, kan het heel nuttig zijn om te weten aan wat voor voedsel forellen de voorkeur geven en met name wat de forelsoort die je wilt vangen, eet. In deze post gaan we het dieet per soort forel uiteenzetten zodat je precies weet wat de forelsoort die jij wilt vangen graag eet. Hiermee kun je als visser goed bepalen wat voor aas je gaat gebruiken.

Een close-up van een Bruine forel

Forellenvoedsel – Wat eten de verschillende soorten?

Er zijn veel verschillende soorten forel en het is niet mogelijk om ze allemaal op te sommen in deze post samen met hun dieet. Hieronder hebben we de meest populaire forelsoorten besproken waar mensen graag op vissen en zijn we dieper ingegaan op wat ze eten. Als je niet zeker weet welke forelsoort in jouw buurt leeft of waar je naartoe moet reizen om te vissen, is het altijd het beste om het op te zoeken om er zeker van te zijn dat je goed voorbereid bent!

Bronforel

De beekforel eet een gevarieerd dieet van wormen en slakken, kleine insecten & larven, kleine kikkers, kleine vissen en rivierkreeften. Ze zijn zeer opportunistisch en staan erom bekend dat ze andere kleine dieren vangen die toevallig in het water vallen. Zoals bij de meeste forelsoorten, als ze honger hebben en het past in hun mond, gaan ze er waarschijnlijk voor!

Bruine forel

Bruine forel is een van de forelsoorten met de grootste eetlust, vaak gaat het om kleine zoogdieren en kleine schildpadden/schildpadden als ze de kans krijgen. Ze eten ook veel van de andere gewone forelmaaltijden, zoals insecten, slakken, schaaldieren en kleine vissen. Bruine forel is een vreemde forelsoort in vergelijking met de andere, omdat ze over het algemeen grotere prooidieren lijken te pakken.

Meerforel

Als ze jong zijn, eten ze plankton zoals de meeste andere forelsoorten. Naarmate ze ouder worden, zullen meerforellen kleine visjes, schaaldieren, insecten en slakken eten. Het zijn verrassend snelle zwemmers waardoor ze goed in staat zijn om levende prooien te vangen.

Roodkeelforel

De roodkeelforel voedt zich voornamelijk met insecten, maar ook met garnalen, slakken, kleine vissen en kleine schaaldieren. Dit gezegd hebbende, zijn het opportunistische eters, net als de meeste andere forelsoorten, waardoor ze ook andere kleine dieren eten die ze toevallig tegenkomen.

Regenboogforel

Het is bekend dat regenboogforel de eieren van andere regenboogforellen en vissoorten eet. Daarnaast staat er een hoop verschillende soorten ander voedsel op het menu, waaronder insecten, kleine vissen, schaaldieren en diverse andere kleine prooidieren die ze kunnen tegenkomen. 

Zeeforel

Kleine vissen, kleine knaagdieren, schaaldieren, insecten en diverse andere kleine dieren staan op het menu. Zeeforellen zijn opportunistische jagers, die veel verschillende prooien eten.

Bull trout

De bull trout eet andere vissen en slokt zo’n beetje alles op wat ze kunnen. Ze eten ook insecten, schaaldieren en andere kleine dieren die ze op/bij het wateroppervlak kunnen tegenkomen.

Goudforel

Goudforel voedt zich voornamelijk met insecten, waarbij af en toe ook schaaldieren of andere kleine dieren een klein deel van hun dieet uitmaken. 

Zoals je kunt zien, eten vrijwel alle forelsoorten een groot aantal verschillende dieren. Het zijn allemaal opportunistische jagers, waarbij de ene nog minder kieskeurig is dan de andere. Hoewel er kleine verschillen zijn in hun dieet (die ook verschillen per regio), zullen ze allemaal de meeste insectensoorten eten, net als de meeste andere kleine dieren die ze te pakken kunnen krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om te weten wat de vis die je wilt vangen eet, vooral als je hoopt iets te vangen tijdens het vissen. Het kennen van hun gebruikelijke prooi maakt het voor jou als visser mogelijk om het juiste kunstaas of aas te gebruiken om een vis te vangen. Als je niet zeker weet of je een kunstaas of aas moet gebruiken, hebben we een post die het verschil tussen kunstaas en levend aas duidelijk maakt. Hoe beter je bekend bent met de wateren waar je vist, de vis die je wilt vangen en de weers- en andere omstandigheden, hoe beter je kansen zijn om een vis te vangen. Dit kan het verschil zijn tussen het vangen van één vis in drie dagen vissen of het vangen van drie vissen in een kwestie van uren!

Op de foto staat een stuk kunstaas

Wij adviseren onze lezers altijd om voldoende onderzoek te doen naar het soort vis dat ze gaan vangen. Hoe meer je weet over de soort, hoe groter de kans dat je iets vangt. Zo kun je niet alleen het juiste kunstaas of aas aanbieden, maar is het ook makkelijker om op de juiste plek te vissen en zelf de grootste vis te vangen. Kennis is echt macht als het om vissen gaat!

Welk aas of kunstaas is geschikt voor forel?

Wat het beste aas en kunstaas is voor het vangen van forel varieert enigszins per soort, en natuurlijk, of je nu een kunstaas of levend aas wilt gebruiken om ze te vangen. We splitsen ons antwoord in twee delen, waarbij we het beste aas en het beste kunstaas van elkaar scheiden.

Aas:

  • Regenwormen
  • Meelworm
  • Tijgerworm
  • Andere wormsoorten
  • Krekels
  • Kleine aasvis

Kunstaas:

Als het gaat om kunstaas, zijn er veel verschillende merken & mogelijkheden. Het kunstaas dat je gebruikt hangt af van je voorkeur in stijl, merk en het type forel dat je wilt gaan vangen. Bekijk onze post over vliegvissen vs. spinvissen als je probeert te kiezen tussen deze twee vistechnieken.

Wanneer je wilt gaan vissen op forel kan je vooraf onze post forellen vangen eens lezen, hierin gaan we ook in op goede visplekken en benodigd vismateriaal!

Conclusie

Wat eet forel? Zoals je ziet in dit artikel zijn dat veel verschillende dingen. Ze zijn een van de minder kieskeurige vissoorten en genieten van een snelle reeks van verschillende maaltijden, waaronder schaaldieren, insecten, kleine vissen en diverse andere kleine levende wezens. Hopelijk heeft dit artikel u geholpen bij het vinden van de informatie die u zoekt. Als u vragen heeft, laat het dan in de opmerkingen staan zodat we ze kunnen beantwoorden. Op deze manier zal het antwoord ook voor andere mensen te zien zijn.

Catchos Team

Related Posts

Vliegvissen of spinvissen? – De voor- en nadelen

Vliegvissen of spinvissen? – De voor- en nadelen

Vliegvissen en spinvissen zijn twee verschillende vismethoden die gebruikt worden om verschillende soorten vis te vangen. Hoewel er veel overeenkomsten zijn, is het vrij gemakkelijk om het verschil te leren en dat is wat we je hier gaan leren. In deze post gaan we het...

Levend aas of kunstaas? – Welk soort aas werkt beter?

Levend aas of kunstaas? – Welk soort aas werkt beter?

Zowel levend aas als kunstaas hebben hun plaats in de moderne visserij, waarbij verschillende sportvissers de voorkeur geven aan verschillende soorten aas op verschillende tijdstippen. In dit artikel zetten we levend aas en kunstaas tegenover elkaar om te zien welke...

Visstijlen – Welke stijl van vissen is geschikt voor u?

Visstijlen – Welke stijl van vissen is geschikt voor u?

Er zijn veel verschillende visstijlen, maar hoe vind je welke stijl van vissen geschikt is voor u? Veel vissers beoefenen meerdere verschillende soorten visserijen voordat ze hun favoriet vinden, terwijl sommigen ervoor kiezen om meerdere manieren van vissen te...

Comments

0 Comments