Schoonmaken van een forel, zo doe je het!

Schoonmaken van forel – Zo doe je het!

Er zijn weinig dingen op de wereld waar je zo’n zelfvoldaan gevoel van krijgt als het verbouwen of vangen, schoonmaken en bereiden van je eigen eten. Je kan bijvoorbeeld ook je eigen fruit en groentes kweken als hobby. Er is alleen nog iets veel beters, iets waar ik zelf de laatste jaren pas achter ben gekomen en dat is: je eigen verse forel vangen en schoonmaken. Toen ik vroeger als kleine jongen met mijn vader op forel ging vissen mocht hij de vis van mij nooit doodmaken en meenemen om op te eten want dit vond ik zielig. Had ik mij toen maar beseft wat ik al die jaren lang heb gemist… Het moment dat ik namelijk voor het eerst mijn zelf gevangen forel ging eten was niet normaal lekker. Ook heeft mij dit iets belangrijks geleerd: het schoonmaken en fileren van mijn eigen forel! Voorheen wist ik niet beter dan dat je een visfilet uit een pakje haalt en bereidt maar hier komt een hoop meer bij kijken!

Forel schoonmaken

Het schoonmaken van de forel is het verwijderen van alle ingewanden en andere delen van de vis die je niet gaat eten, we praten hier dus niet net als bij groente en fruit over afspoelen met water. Dat zou een beetje gek zijn aangezien je de vis net uit het water hebt gehaald! Dit is echter nog makkelijker gezegd dan gedaan dus daarom hebben wij ook een artikel gemaakt over ‘Forellen vangen‘, hierin komen onder andere verschillende soorten forel, vistechnieken en het beste aas voorbij! Als je de forel hebt gevangen moet je hem eerst doden voordat de vis schoongemaakt kan worden. Ik weet dat je de vis eigenlijk nu al op wilt gaan eten, maar eerst het schoonmaken. Waar je dit wilt doen kan je zelf kiezen. Veel vissers geven de voorkeur om dit langs de waterkant te doen omdat het schoonmaken een hoop stinkend afval kan geven. Het kan geen kwaad dit langs de waterkant te doen omdat het afval in de natuur opgegeten zal worden door andere dieren. Eigenlijk is het gewoon een win-win, jij hebt thuis niet de stinkende ingewanden van de vis en de dieren in de natuur kunnen van het visafval smullen!

Als je je plek hebt gekozen kan het schoonmaken van de forel beginnen, je zal de forel helemaal leeg moeten maken. Dit betekent dat alle ingewanden en delen van de vis die je niet gaat eten verwijderd worden. Je kan ervoor kiezen om de kop eraan te laten zitten of die eraf te halen. De ingewanden als de maag en darmen moeten eruit en er is de mogelijkheid om de huid eraf te halen, het is immers toch je eigen gevangen vis! De huid weghalen is niet per se nodig maar sommige mensen vinden deze niet lekker om te eten. 

De man op de foto heeft twee gevangen forellen in zijn hand en is onderweg om de vissen schoon te gaan maken.
Twee verse forellen, klaar om schoongemaakt te worden

Dood de forel

Er zijn drie manieren om een forel te doden:

  • Sla de forel boven op zijn kop met een hard voorwerp
  • Steek het brein van de vis door met een metalen pin
  • Snijd de keel door en breek de ruggengraat

Het doodmaken van je eigen gevangen vis is misschien niet leuk maar ik vind het belangrijk even stil te staan bij de manier hoe je dit het beste kunt doen. Als visser houd je waarschijnlijk van de natuur en de dieren die hierin leven dus wil je voorkomen dat de forellen lijden voordat ze gegeten worden. Er zijn een aantal manieren om de vis op een menselijke wijze te doden zonder hem te laten lijden. De eerste manier is de vis een flinke tik op de kop geven met een hard voorwerp. Omdat forellen niet de grootste vissen zijn, heb je geen zware hamer nodig om te slaan. Een stevige stok van hout is voldoende. Je moet ervoor zorgen dat wanneer je slaat, je de forel boven op zijn kop raakt. Je kunt er ook voor kiezen om het brein van de vis door te steken met een metalen pin. Dit is misschien de meest effectieve manier alleen hiervoor heb je wel wat kennis nodig van de vis. Je moet namelijk precies weten waar de forel zijn hersenen zitten. Ben je toch bang dat je niet goed genoeg weet waar de vis zijn hersenen zitten kan je er ook voor kiezen om de kop er direct af te halen. Snijd langs de onderkant van de forel zijn kop de keel door en breek direct hierna de kop van de vis af door de ruggengraat te breken. Een van de voordelen van deze manier is dat de vis gelijk leeg kan bloeden maar ik moet toegeven dat het wel wat bruut klinkt om met je blote handen een vis zijn kop eraf te breken. Elke uitgelegde manier is goed om de forel te doden zonder dat de vis lijdt zolang je het maar goed uitvoert. Hierna is het slim om de vis koel te bewaren zodat het vlees vers blijft en jij de lekkerst smakende vis op je bord hebt. Het beste is om de temperatuur van de vis zo laag mogelijk te houden. Houdt er daarom rekening mee dat als je een dag gaat vissen op forel en je deze niet direct aan de waterkant schoonmaakt, dat je je eigen koelbox meeneemt.

Technieken voor het schoonmaken

Er zijn zoveel verschillende smakelijke vissen in heel veel soorten en maten maar het schoonmaken gebeurt bij allemaal op een soortgelijke manier. Alleen het verschil in grootte kan vaak schelen voor het verder verwerken van de vis, je kan er bijvoorbeeld visfilet of moten van maken. Voordat we hier naartoe gaan eerst het minst favoriete maar meest geurende klusje voor de meeste vissers: het schoonmaken van de vis.

Benodigde spullen

De spullen die je allemaal nodig hebt om een forel schoon te maken hangen ook een beetje af van waar je de vis schoonmaakt. Thuis wil je dat alles zo netjes mogelijk blijft omdat het opruimen van het afval en de geur die het meeneemt geen pretje is. In de natuur wordt het afval toch opgegeten door andere dieren waardoor er niemand last van heeft. Als je je vis dus langs de waterkant schoonmaakt heb je niet per se alle onderstaande spullen nodig maar beter voorkomen dan genezen zeg ik altijd maar. Handige spullen zijn: 

  • Emmer of bak
  • Mes
  • Iets om de schubben mee te verwijderen
  • Plank om op schoon te maken
  • Plank of bord om de schoongemaakte vis op te leggen
  • Ijs
  • Handschoenen
Je ziet twee schoongemaakte forellen. De vissen zijn afgespoeld met water zodat ze goed vast te houden zijn. Door de vis van de anus tot onder de kieuwen open te snijden konden alle ingewanden eruit worden gehaald.
Twee schoongemaakte forellen klaar om te gaan bereiden. Langs de snee in de onderkant van de buik zijn de ingewanden van de vissen eruit gehaald.

Maak de forel schoon

Wanneer je klaar bent om de forel schoon te gaan maken heb ik vooraf nog een handige tip om je te helpen: zorg dat de vis droog is en je hem vast kan pakken zonder dat hij uit je handen glijdt. De beste manier om dit te doen is de vis af te spoelen met water en dan droog te deppen met keukenrol. Dit maakt de kans dat jij jezelf in de vingers snijdt een stuk kleiner. 

Weghalen van de organen van de forel

De eerste stap in het schoonmaken van de forel, is het weghalen van de organen. Zorg ervoor dat je een scherp mes hebt om te snijden. Je begint met het mes aan de achterkant van de vis bij de anus en snijdt hem open tot net onder de kieuwen. Probeer ervoor te zorgen dat je tijdens het snijden geen organen van de vis kapot maakt. Iedereen gaat deze fout een keer maken, een van de eerste keren en dit is ook niet erg maar de geur die vrijkomt wanneer de organen kapot snijdt is verre van prettig. Nu je de vis aan de onderkant tot aan de kieuwen hebt open gesneden kan je de organen, inclusief kieuwen, weghalen. Doe dit door de onderkant van de vis zijn bek te pakken (het strottenhoofd) kun je vaak alle organen in een keer netjes weghalen. Wanneer het strottenhoofd nog een beetje vast zit moet je met je mes deze losmaken. Als je nu in de opgesneden vis kijkt en deze leeg is kan je hem goed afspoelen met water en maak de vis nu klaar om te bewaren of te eten. Bij het spoelen moet je ervoor zorgen dat het water niet te hard staat, anders beschadigt het verse visvlees!

Het wegschrapen van de schubben

Wanneer je de schubben van de vis weghaalt is je eigen keuze. Sommige mensen doen dit voordat ze de organen uit de vis halen en anderen doen dit erna. Je kunt de schubben van de vis weghalen door met een mes van de staart naar de kop te schrapen. Om dit te doen pak je de vis met je slechte hand (waar je niet mee schrijft) en het mes in de andere. Schraap met je mes van de staart naar de kop van de vis dus tegen de richting van de schubben in. Doe dit voor beide kanten en spoel daarna met water de overgebleven schubben weg. Je kunt hier het beste een oud mes voor gebruiken omdat het wegschrapen van de schubben het snijgedeelte snel bot maakt. 

TIP:

Verwijder de schubben niet binnen. Je kunt je voorstellen dat als jij enthousiast aan het schrapen bent de schubben door het hele huis vliegen. Daarom kun je dit het beste onder water doen. Pak hiervoor een emmer en vul die met water, hierna kun je de schubben van de vis halen zoals hierboven beschreven. 

Klaarmaken van de forel

Na het schoonmaken van de forel kan hij verder klaargemaakt worden om te eten of te bewaren. Je kunt ervoor kiezen om na het verwijderen van de schubben en het leeghalen de vis in zijn geheel koken. Er zijn er aantal kleinere vissoorten die hier vaak voor gebruikt worden zoals de crappie en bluegill, deze worden ook ‘panfish’ genoemd omdat ze qua grootte vaak precies in de pan passen. Naast geheel koken kan de forel gefileerd worden. Je snijdt dan eigenlijk een plak vlees van het lichaam van de vis zonder dat er botten in zitten. Ik denk dat wel allemaal het welbekende zalmfiletje uit de supermarkt wel kennen, dat is een goed voorbeeld van een vis die gefileerd is. Dan heb je nog een laatste manier hoe vis vaak klaargemaakt wordt om te eten en dat is door hem in plakken of moten te snijden. Dit doe je vaak met grotere zwaardere vissen zoals bijvoorbeeld tonijnen. Als je de vis niet gelijk op gaat eten moet je hem goed bewaren. Je kunt hierbij de regel hanteren om de vis die je binnen één week eet te bewaren op een temperatuur van 5 graden celsius. Wil je de vis langer dan één week bewaren moet je deze invriezen en opbergen in een goed afgesloten bak of zak.

Fileren van forel

Begin met het fileren van de vis door hem weg te leggen op zijn zij met de rug naar jou toe. Snijd met je fileermes achter de borstvin en kieuwen van de vis totdat je de ruggengraat voelt. Stop dan omdat je deze niet door wilt snijden. Leg het mes nu plat langs de ruggengraat en snijd over de gehele zijkant van de vis nu en plak vlees af. We willen allemaal natuurlijk een zo’n groot mogelijke filet dus wil je ervoor zorgen dat je mes zo dicht mogelijk langs de ruggengraat en ribben gaat. Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken dat er per ongeluk ribben in je filet terechtkomen, deze kun je later altijd nog weghalen. Als je beide kanten van de vis hebt gefileerd kun je de huid van de vis er nog af halen als je deze niet lekker vindt. Je doet dit door net onder de huid van de vis te snijden zodat het er als een vel af komt. Spoel de vis hierna weer met zacht stromend water af en maak hem zachtjes droog met keukenrol. 

Voor het fileren van de forel, is de kop eraf gehaald. De vis is nu klaar om er een plak vlees vanaf te snijden!
De vis is klaar om gefileerd te worden, draai hem nog met de rug naar je toe en volg de hierboven geschreven stappen om een lekker plak visvlees af te snijden.

Snijden in plakken/moten

Je snijdt de vis met behulp van een handzaag of groot stevig mes. Zoals kort benoemd is deze manier geschikt om grotere vissen klaar te maken om te koken of te bewaren. Je snijdt hierbij plakken of moten van de vis terwijl de botten hier nog in zitten. Hoe groter de vis, hoe groter het materiaal om te snijden. Als de vis in plakken is gesneden kan het vlees worden bijgewerkt door de botten en het vet weg te halen. Hierdoor houd je alleen het beste en lekkerste vlees over, wanneer je dit hebt gedaan zou ik zeggen gooi je grill maar aan! 

Conclusie

Het schoonmaken van een forel en/of andere vis is niet heel moeilijk maar wel een van de minst leuke klusjes als visser. Het is belangrijk om de vis die je wilt eten goed schoon te maken zodat deze lekker smaakt en te bewaren is. Belangrijk is om van tevoren na te denken over waar je de vis wilt schoonmaken en welke spullen je nodig hebt, het kan nogal een vies werkje zijn. Als je de vis hebt schoongemaakt kun je kiezen hoe je deze wilt gaan eten. Wordt het een panfish, visfiletje of steak? Waarschijnlijk zal het je niet veel uitmaken aangezien na al deze inspanningen de overwinning nog net wat zoeter zal smaken!

https://ustfa.org/preparing-fresh-trout/

Dennis

Dennis is a fishing enthusiast and writer at Cachos. He has experience in saltwater fishing as well as freshwater fishing and has been fishing for the best part of 15 years.

Related Posts

Vishaak knopen – bind je haak aan de lijn!

Vishaak knopen – bind je haak aan de lijn!

Als fanatiek visser is er één ding dat mij vooraf altijd frustreerde: een vishaak knopen. Een klein maar erg belangrijk onderdeel van het vissen en iets waar ik zelf de eerste keren telkens mee tegen de lamp liep. Iedere visser herkent het wel, heb je eindelijk een...

Hoe ruikt een vis? – De 5 vragen over het reukvermogen van vis!

Hoe ruikt een vis? – De 5 vragen over het reukvermogen van vis!

Afgelopen week stuitte ik op mijn vissende buurjongen terwijl ik met de hond aan het wandelen was. Ik stopte om een praatje met hem te maken. Tijdens het gesprek toen hij zijn lokaas uitgooide vroeg hij mij: ‘Hoe ruikt een vis eigenlijk en hebben ze dan ook een...

Leuke en interessante visfeiten!

Leuke en interessante visfeiten!

In deze post geven we je een aantal leuke en interessante visfeiten. We weten allemaal dat vissen zwemmen, dat ze kieuwen hebben en dat er veel verschillende soorten vis zijn. In deze post zal je geen van die belachelijk voor de hand liggende feiten vinden die alleen...

Tips voor het zeevissen! – De beste tips op een rij

Tips voor het zeevissen! – De beste tips op een rij

Vissen in zoutwater kan heel spannend zijn, vooral als je weet wat je doet en dus een goede kans hebt om iets te vangen. De open oceaan zit vol met interessante vangsten, maar ook met immense reuzen, en dat maakt het zo leuk om te vissen. In deze post vindt u een...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *